Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2009 23:21 - ГАЙДАРСКО НАДСВИРВАНЕ - ГЕЛА 2009
Автор: aleksaginka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6232 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 09.08.2009 11:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Село Гела се намира в подножието на най-великите върхове в Родопите – вр. Голям Перелик, вр. Орфей и вр. Турлата. Закътано в сърцето на планината, това малко селце е събрало в себе си вековна история и красиви легенди.
За Село Гела се твърди, че това е родното място на Орфей.
Хората в Гела са запазили бита си през годините – те обработват земята с ръцете си, грижат се за домашни животни, които свободно пасат по зелените полянки около селото.

image

image


В село Гела всяка година през лятото се провежда Националното надсвирване с гайди.
Родопите са изградили слава из целия свят като уникален център на гайдарите и музиката на гайда, а в село Гела всички те могат да се докажат и да покажат майсторството си пред всеки, дошъл да се наслади на магичния звук. Надсвирването привлича ежегодно стотици любители на българската музика, туристи, професионалисти. При идването си в село Гела не пропускайте това събитие, то изпълва с енергия и любов към музиката, към Родопите и природата.

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
3



1. yuliya2006 - И НЕГО СЛЪНЦЕ ЩЕ КАЧА И НЕГО. . ЗА Л...
08.08.2009 23:33
И НЕГО СЛЪНЦЕ ЩЕ КАЧА И НЕГО..ЗА ЛЮБИМИТЕ РОДОПИ...
А ГЕЛА...ИМАМ СТИХ ЗА КМЕТИЦАТА..ПОМНИШ Я ОНАЗИ ДРЪЗКА РОДОПЧАНКА, КОЯТО СЕ ОПЪНА НА АНГЛИЧАНИТЕ И ЦЕЛИЯ СВЯТ РАЗБРА КОЯ Е ГЕЛА...

Гела отиде до Уелс
Името на кметицата Калинка Драганова нашумя, след като отпрати британски туристи от селото заради отказани визи за Великобритания на местния самодеен състав


16.08.2004


Кметицата на Гела Калинка Драганова е на път да стане една от местните атракции за туристите. Чужденците търсели специално родопчанката в кметството, за да се щракнат за спомен с нея.
Името й нашумя, след като тя отпрати британски туристи от селото заради отказани визи за Великобритания на местния самодеен състав.
“Отидохме, спечелихме и се върнахме”, бяха думите на Драганова, когато съставът се върна в родината след фестивала. Тя носеше тържествено паспортите на цялата група и няколко награди от авторитетния международен фолклорен фестивал в Уелс. Гайдарите и певиците на състава огласиха с музика улицата пред английското консулство, за да се чуе и види, че са се върнали.
„Изпълнителите от Гела убедиха света, че искат да живеят в прекрасната си страна и родната си планина – Родопа, а не да емигрират”, каза ръководителят на състава Димитър Герджиков.
Драматичната история на пътуването започва месец преди фестивала, когато посолството на Великобритания в София не дава визи на ансамбъла, поради опасност от емигриране. Подозренията, описани в 16 точки, включвали аргумент, че в състава имало хора с е еднакви фамилии. “Че как иначе, като от 98 жители 42 участват в състава?”, възмущават се хората. В отказа се сочело, че селяните нямат достатъчно доходи, въпреки банковата им гаранция. Участието в Уелс обаче било спонсорирано от няколко големи компании. От посолството подчертали, че съставът е новосформиран, въпреки 50-годишната му история, ордена “Кирил и Методий” и статутът му на представителен ансамбъл на ЮНЕСКО.
42-мата самодейци дори получили забрана да влизат през следващите 6 месеца на острова, въпреки официалната покана да участват във фестивала. В състава има двама учители, двама лекари и двама финансисти. Най-възрастта му участничка е на 77 години, която също минала на интервю в посолството, но получила отказ.
Родопчани обаче се оказали остър камък. “Ние искаме да живеем в България”, пишело на надписа, с който те протестирали пред съпругите на европейските посланици по време на посещението им в Родопите.
Следващата им стъпка била спонтанна, но по-радикална. Когато в Гела пристигал автобус с английски туристи, родопчани ги помолили незабавно да напуснат пределите му. Селото е една от най-честите дестинации в планината заради невероятните си изгледи, пещери и гайдарски надсвирвания. “Тук се разхождат хиляди англичани, а с нас се отнасят като престъпници в посолството”, отрязвали хората туристите. “Съжаляваме за неудобството, което ви е създало нашето посолство, убедени сме, че няма да останете в Англия”, казали англичаните на тръгване.
Седмица по-късно посолството на Великобритания отстъпило. Самодейците получили визите си и потеглили за фестивала в Лангулен, за да се представят с гайдарския оркестър и програмите “Съперници” и “Гайда свири, хоро се вие”.
Нашенци са приети изключително радушно от публиката. Въпреки че се изнася в работен ден, за концерта им пристигат хора от всички краища на Великобритания. “Българският случай” станал известен на фестивала и им спечелил искрени симпатии. Второ място на народни танци и две награди за пеене и гайдарския оркестър - това са трофеите на ансамбъла „Манол Радичев” в състезание с 3000 участника от 35 страни.
“Много е хубаво в Уелс – и природата и хората, ама от Гела по-хубаво няма!”, заяви на родна земя доайенката на състава 77-годишната Милка Масурска. И с това обобщи самочувствието на родопчани

КОПИРАНО
http://www.infotourism.net/story.php?storyid=135&name=Gela+otide+do+Uels

НЯМА Я ДНЕС ТАЗИ СВЕТИЦА, НЯМА Е НО В ПАМЕТТА ЩЕ ОСТАНЕ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕНА!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Чудесен постинг за Родопите,
08.08.2009 23:53
иде ми и на мен да рипна с Калинка....като нашият фолклор няма никъде по света и трябва да се гордеем, че сме го опазили до днес за идните поколения.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aleksaginka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 280797
Постинги: 35
Коментари: 83
Гласове: 654
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол