Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 10:32 - ЕДНА РАЗХОДКА ДО БУКУРЕЩ
Автор: aleksaginka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 21488 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 28.06.2009 14:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Използвах част от моята отпуска за да осъществя една приятна среща с мои приятели в Русе и заедно да посетим румънската столица Букурещ.
Отдавна не бях пътувала до Румъния - Букурещ. Спомням си, че я посетих за последен път в далечната 1992 година.
Моето пътува започна от хотел "Рига" в град Русе.
След около половин час бяхме пред Дунав мост, пуснат в експлоатация през 1954 година.
Гледам с интерес през прозореца, любувам се на Дунав.


Преминавайки моста с удивление гледам панорамата, която се разкрива пред мен.

Преди да се включим в потока на движението в румънската столица, направихме кратка почивка на една безиностанция.
Разгледах рафтовете с изложените стоки, погледнах етикетите с цените. Неволно направя сравнение, цените са около 1.5 по-скъпи от тези на подобна бензиностанция в България.
Снимах се за спомен до този автомобил.Потегляме. Нашата екскурзоводка разказва: Букурещ е основан през 1459 г. на двата бряга на р. Дъмбовита, известен още като "Малкият Париж" заради артистичния си живот и красивата си архитектура.
Между двете световни войни тук са построени десетки красиви сгради, преобладаващия стил е барок, необарок и типичния за румънската столица стил създаден от Бракулеско .
Легендата за създаването на града разказва как преди много години живял овчар на име Букур. Един ден, когато овчарят пасял стадото си паднала непрогледна мъгла, която объркала Букур и той се загубил. Единственото, което можел да направи, било да се помоли на Господ. И станало чудо — мъглата се вдигнала. В знак на своята признателност Букур построил малък параклис. Скоро около божият храм се заселили хора, които днес съставляват по-голямата част от румънското население.
Правят впечатление широките булеварди, зеленината, площадите през, които преминаваме.
В Букурещ има над 360 църкви, както се шегували жителите на града: За всеки ден по една!Пресичаме река Дъмбовица.
Амбициозен проект на кметството на Букурещ е превърнал столицата на Румъния във Венеция на Балканите. Туристически гондоли сноват по река Дъмбовица, която преминава по дължина почти през цялата румънска столица.
Романтичните лодки са предназначени за туристи и за жителите на Букурещ - участъкът от реката се превърна във водния "Булевард на влюбените".
За да се реализара проекта река Дъмбовица е почистена от боклуците. Реконструирани са малките мостчета, свързващи единия с другия бряг.
Любопитна подробност е, че при построяването на метрото в Букурещ част от реката е отбита по ново корито. Старото корито е използвано за бързото прокарване на линиите на метрото през Букурещ. В далечината зад фонтаните забелязвам Двореца на народите, всъщност това е Двореца на Чаушеско.

Пред погледа ми преминават площади, красиви сгради.Преминаваме край хотел "Континентал", проектиран от японски и руски архитекти, издържал разрушителното земетресение през 1977 год.Отново красиви сгради и много зелени площи.
Нашата екскурзоводка сподели, че румънците инвестират голяма част от парите, които постъпват по линия на ЕС в подобряване на инфраструктурата не само в Букурещ, но и в цяла Румъния.Една от малкото сгради от стъкло и алуминий, които се извисяват в румънската столица е сградата на Райфайзенбанк.Преминаваме през площад Шарл де Гол.

Ако внимателно се вгледате в снимката  сред зеленината ще видите статуята на генерала.Триумфалната арка – копие на Триумфална арка в Париж.

 

Сред многото забележителностите, които си струва да се видят и които ще оставят незабравими спомени, за кратко време посещаваме  Музеят на селото. Билета за вход е 3 леи.
 
Музеят на селото представлява една изключително интересна смесица  от бита на различните краища на страната: Молдова, Трансилвания, Банат и др.
Селски къщи с варосани бели стени, миндери са застлани с вълнени кувертюри и черги, които неизменно ми напомнят за нашия бит и култура преди векове. Атмосферата ме връща през вековете, когато няма модерните технологии.
Всяка една от къщите, църквите, параклисите, са автентични, демонтирани и след това монтирани и реставрирани. Разположението им е съобразно разположението на областите в Румъния. Музея е един умален модел на румънската държава. Намира на открито и представлява по-скоро архитектурен парк – със зелени алеи, старинни постройки, пейки за отдих.

След обиколката на парка на Музея на селото се отправяме към изхода. Пред погледа ми изниква Триумфалната арка.Леко объркване, поглед в дясно и в далечината забелязах автобуса. Забързахме към него, а аз не пропускам да снимам зеленината на Букурещ.Движим се по Кале Виктория, сравнително тесен булевард на Букурещ.Храмът на музиката “Атене” – концертен и фестивален център, една от емблемите на Букурещ, която се отличава със своя стил и купол с височина от 30 м. За построяването му всеки жител на столицата е дарил по 1 лея.След минути ще пресечем река Дъмбовица.

Зървам Парламента ( Двореца на народите, Двореца на Чаушеско ).
Преминаваме покрай детска площадка в непосредствена близост до Парламента. Изглеждаше доста красива. Оказа се, че детският кът е изработен от гуми. Да, гуми, изрязани с разнообразни форми и оцветени така, че да даряват радост на децата.

Дворецът на народите.
Със своите 350 000 кв. м. площ само на основата заема второ място в света по големина след Пентагона. На височина достига 86 метра, без да броим още 92 метра подземни нива, има 1100 стаи. Легендите твърдят, че по време на строежа се наложило да правят надгробните плочи от други материали, защото всичкият мрамор добиван в Карпатите отивал за монумента на Чаушесковото величие. Строен е в сравнително ново време, между 1984 и 1989 с изцяло румънски материали. Огромни зали, разнообразни архитектурни стилове, богата декорация и огромно пространство са основните характеристики на тази уникална сграда.
От 1994 г. в сградата се помещава румънският парламент.
За да посетите Парламента трябва да заплатите билет от 15 леи, обиколката трае около час и половина.
За групи е необходима предварителна заявка, а в нашата програма не бе предвидена тази обиколка.

 

Булеварда пред Парламента - проектиран по подобие на Шанс де лизе в Париж, дори е по-широк с 3-4 метра.

Патриархалната катедрала и дворец – духовен център на града, впечатляващи с класическия си стил с барокови елементи.
В момента се извършваше ремонт на катедралата.

След кратка почивка на чаша кафе край фонтаните потегляме отново за България.
Автобусът минава покрай Църквата и гробищния парк на жертвите на революцията 1989г.

Напускаме Букурещ, впечатленията ми от това кратко посещение дълго време ще бъдат запечатани в съзнанието ми - зеленина, старинни сгради, широки булеварди, църкви, ... чистота.
„Малкия Париж” заради известната прилика с френската столица (характерната архитектура в града от 19 век, протичащата река, Триумфалната арка) и стремеж да се подчертае европейското.

Ако искате да видите всичко това, вземете си отпуска и се впуснете в едноседмичен тур из Букурещ – няма да съжалявате. Аз ще го направя!
Пред нас е Дунав мост, Русе.Тагове:   Румъния,   Букурещ,


Гласувай:
0
0Следващ постинг

1. анонимен - Много ви изкривяват действител...
25.06.2009 12:02
Много ви изкривяват действителността с тези автобуси - имаше доста неточности в текста, по-добре е да се пътува с автомобил. Хубаво са ви разказали за двореца ама що не влязохте вътре да го разгледате?
цитирай
2. rusenskovareno - Ромънската столица изглежда доста ...
25.06.2009 14:11
Ромънската столица изглежда доста впечетляващо! Аз по принцип съм от Русе , ама до сега не съм ходил в Румъния... :-( За момента съм се установил в София и предполагам , че и в БУкурещ е лудница както и тук..?
цитирай
3. анонимен - Много ви изкривяват действител...
25.06.2009 16:14
анонимен написа:
Много ви изкривяват действителността с тези автобуси - имаше доста неточности в текста, по-добре е да се пътува с автомобил. Хубаво са ви разказали за двореца ама що не влязохте вътре да го разгледате?

!
цитирай
4. анонимен - Благодаря ти Алекса,
25.06.2009 18:40
Благодаря ти Александра,ходила съм в Букурещ през далечната 1983г.Сега виждам колко много се е променила столицата на Румъния.Не се учудвай на по скъпите стоки доходите им са европейски.Много млади хора от България-Русе работят там и пътуват всеки ден.
цитирай
5. анонимен - ЕДНА РАЗХОДКА ДО БУКУРЕЩ
25.06.2009 18:55
Впечатлена съм от твоята разходка до Румъния, подкрепена с кратичкият пътепис *До Букурещ и назад!*
Тук не видях такова *наблъскване* на сгради, коли и хора, както е в центъра на София. Усеща се простора и въздуха м/у тях . Прилично чистичко и подредено ми се стори. Френското влияние на Западно - европейската архитектура натежава в тяхна полза, което аз харесвам. От фотосите ни гледа една приятно уморена, но щастлива от това пътуване, Алекс!
Радвам се за теб, скъпа и ти благодаря!
цитирай
6. анонимен - Поздрав от Варна
25.06.2009 20:31
За тази екскурзия съжалявам много, че не успях...
цитирай
7. анонимен - Чудесен фото-пътепис!
26.06.2009 12:33
Браво на авторката!
Следващия път ще дойда с теб.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aleksaginka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 186197
Постинги: 35
Коментари: 83
Гласове: 654
Архив
Календар
«  Май, 2016  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Блогрол